Parlament del president Puigdemont a Brussel·les

lizcastro Català, Catalonia 0 Comments

“Bon dia, començo fent un agraïment al PressClub per acollir aquesta roda de premsa. Gràcies per l’interès.

El divendres al vespre reunits a Palau després de la Declaració, davant d’una sèrie de dades que mostraven que el govern espanyol plantejava un atac sense precedents contra ciutadans i funcionaris, amb condemnes possibles de 500 anys de presó pel govern, vam decidir que prioritzariem la moderació i la prudència.

El diàleg ja era impossible. La nostra mà ha estat estesa sense límits. Vam arribar a proposar una suspensió de la Declaració per obrir un marc de diàleg.

L’agressivitat de l’Estat contra les persones que exercien el seu dret de vot, l’impunitat de l’extrema dreta, l’atac a les persones que van fer possible el referèndum i la presentació de la querella del Fiscal General de l’Estat, ens ha portat a adoptar el pla de treball actual on la prioritat és evitar la violència, perquè el diàleg és la prioritat de Catalunya.

Serem coherents amb els valors de neutralitat de les administracions, de la pau i del respecte.

Aquest govern hauria pogut optar per forçar els funcionaris fidels al govern una disputa per l’hegemonia, però hem optat per no arribar al confrontament. Si el gov. Esp. vol anar a un escenari de violència no ens hi trobarà.

El govern dijo que no pondría a los funcionarios a una situación de peligro.

És indiferent que aquest gest sigui apreciat pels altres. Demostra que la República Catalana serà un estat diferent de com es comporta l’Estat espanyol.

La querella confirma fil per randa l’extrema agressivitat del gov. esp. contra el gov. cat., que se centra en perseguir idees polítiques. Demana 30 anys de presó, fiances abusives o presó preventiva. Una querella que s’afegeix al camí de màxima beligerància del gov. esp. El govern català prioritza pla treball basat en 4 àmbits.

Una part del govern, amb mi mateix, ens hem desplaçat a Brussel·les per denunciar la politització de la justícia espanyola davant d’Europa. Fer evident davant del món el greu dèficit democràtic a l’Estat espanyol. Mostrar la decisió del poble català. No abandonem mai el govern, continuarem la nostra feina malgrat les limitacions que ens porta aquesta situació. La querella de l’estat és una querella política. No escaparem a la justícia.

La gente que salvó las escuelas estoy seguro que salvará también nuestras instituciones.

Encarem les eleccions del 21-D. No ens fan por les eleccions. Estem totalment d’acord que és votant que es resolen els problemes polítics.

Avui, des d’aquí, plantejo una pregunta a tothom. Respectarem els resultats de les eleccions del 21-D. Farà el mateix el bloc del 155? Vull un compromís clar de part de l’estat. Respectarà el resultat si es dóna un resultat favorable a les forces independentistes? O hi haurà votants de primera i de segona?

Per acabar, dues reflexions:
La comunitat internacional, especialment europa, li demano de reaccionar. La causa de Catalunya són els valors que fonamenten Europa. La pau, la llibertat, l’expressió lliure. Deixar fer a Espanya el que està fent és enterrar Europa.

Al poble de Catalunya li demano que esperi un camí llarg. Espanya ha decidit emprendre el camí de la força i de la violència i de la repressió. La democràcia és la eina que ens fa invencibles. Demano també un reconeixement als meus consellers i un pensament per les seves famílies. Us demano que els doneu el vostre màxim suport.

Últim prec: us demano el màxim esforç perq el bloc del 155 esclafi les institucions catalanes. Les pròximes elecciones estan en aquesta lògica. És en el territori de la democràcia on sempre eem guanyat. Quan ens hem confrontat en la democrácia hem guanyat. En el terreny de la força no hem guanyat ni hi volem guanyar.”

Respostes a periodistes:
“No sóc aquí per a demanar asil. Aquest no és un problema belga. Sóc aquí per poder actuar amb llibertat i seguretat.”

“El nom de la querella presentada, indica un desig de venjança. Mentre hi hagi aquesta amenaça, no hi ha comissions objectives. Volem actuar de manera compeltament lliure i tranquila.”

“Hem de treballar com a govern legítim i la manera millor d’expressar-nos sobre què està passant a Catalunya és anant a la capital d’Europa”

“He decidit venir a Brussel·les perque és un tema europeu. Des que el govern espanyol va decidir cessar-nos de manera il·legítima, els consellers no tenen cap protecció, fins i tot el conseller que va gestionar el post-atemptats a Barcelona”

“Vam decidir de no privilegiar la confrontació. Estic convençut per la informació que tinc que hi hauria una resposta de violència de l’estat com a l’1-O, i no vull exposar els meus conciutadans a aquest perill.”

“Si hi hagués la garantia immediata d’un tractament just per part de l’Estat, un judici just, amb separació de poders, tornariem immediatament. Però hem de continuar treballant i el divendres al vespre és per això que vam decidir aquesta estratègia”

Clara Ponsatí: “sí, estem disposats a anar a la presó 30 anys si hi ha un judici just.”

Joaquim Forn: “estem convençuts d’haver actuat principalment per la llibertat del nostre país. Hem actuat de manera molt tranquila i democràtica. Si hem actuat així, és impossible la consecució d’un judici que ens pugui portar a la presó. Dins l’ordenament jurídic espanyol, el delicte del que se’ns acusa s’equipara a delictes de terrorisme”.

Puigdemont: “El caos va començar l’1-O amb la violència de la policia espanyola. El procés havia estat pacífic fins llavors.”

“Nosaltres som ciutadans europeus, podem circular per tota la UE. No estem incomplint res. Estem en contacte permanent amb membres del govern a Catalunya i amb molta gent. Nosaltresc tot el que farem, està guiat per aquells criteris i àmbits que vam acordar el divendres.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *